در زمینه فقه/ مناسک حج/ اعمال حج تمتع

مسئله622: بعد از حلق يا تقصير، اعمال پنج‌گانۀ مکّه بر حج‌گزار واجب مي‌شود که عبارتند از:

1.طواف حج که به آن طواف زيارت نيز گفته مي‌شود.

2. نماز طواف

3. سعي بين صفا و مروه

4. طواف نساء

5. نماز طواف نساء

مسئله623: كيفيّت‌ اعمال مکّه به‌ همان‌ صورتي‌ است‌ كه‌ در اعمال‌ عمره‌ گذشت،‌ مگر اينکه تقصير ندارد و بايد اين اعمال به‌ نيّت‌ اعمال‌ حج‌ به جا آورده شود.

مسئله624: وقت‌ به جا آوردن‌‌ اعمال مکّه‌، بعد از تقصير در مني‌، تا آخر ذي‌‌الحجّه‌ است‌ گرچه‌ مستحبّ‌ است‌ در روز عيد و يا در ايّام‌ تشريق‌ به جا آورده شود.

مسئله625: مراجعت به مکّه براي انجام اعمال پنج‌گانه در روز عيد و بعد از اعمال مني جايز بلکه مستحبّ است.

مسئله626: حج‌گزار مي‌تواند بعد از حلق يا تقصير به مکّه برود و اعمال مکّه را به جا آورد و براي بيتوتۀ نيمۀ دوّم شب به مني برگردد. همانگونه که مي‌تواند بعد از تقصير در مني بماند و بيتوتۀ نيمۀ اوّل شب يازدهم را درک کند و بعد از نيمه شب به مکّه برود و اعمال را به جا آورد. همچنين مي‌تواند بعد از تقصير تا آخر ايّام تشريق در مني بماند و پس از آن به مکّه برگردد و تا آخر ذي‌الحجّه اعمال مکّه را به جا آورد.

مسئله627: اگر كسي‌ اعمال‌ مكّه‌ را قبل‌ از اعمال‌ مني به‌جا آورد، كفايت‌ مي‌كند و حج‌ّ او صحيح‌ است،‌ گرچه‌ در صورت عمد گناه‌ كرده‌ است‌.

مسئله628: انجام اعمال مکّه قبل از رفتن به عرفات و مشعر و اعمال سه‌گانۀ مني، جايز نيست، مگر براي چند گروه:

1ـ زن‌هايي‌ كه‌ ترس‌ آن‌ دارند كه‌ در برگشت از مني حائض‌ يا نفسا شوند و نتوانند در مکّه بمانند تا پاك‌ شوند.

2ـ افراد مسن‌ّ و بيمار.

3ـ افرادي‌ كه‌ انجام اعمال در موقع‌ بازگشت‌، به‌ خاطر ازدحام جمعيت‌ و مانند آن‌، براي‌ آنها مشقّت‌ داشته‌ باشد.

4ـ كساني‌ كه‌ مي‌دانند تا آخر ذي‌‌الحجّه به جا آوردن‌ اين‌ اعمال‌ براي‌ آنها ممكن‌ نيست‌.

مسئله629: کسي که اعمال مکّه را قبل از عزيمت به عرفات انجام مي‌دهد، بايد پس از محرم شدن به احرام حج، اعمال پنج‌گانۀ مکّه را به جا آورد و با همان احرام به عرفات برود.

مسئله630: کسي که حجّ افراد يا حجّ قران به جا مي‌آورد، در حال اختيار هم مي‌تواند اعمال مکّه را قبل از رفتن به عرفات انجام دهد.

مسئله631: براي‌ افرادي‌ كه‌ انجام‌ اعمال‌ مكّه‌ قبل‌ از رفتن‌ به‌ عرفات‌ جايز است‌، بعد از حلق‌ يا تقصير در مني، تمام محرّمات‌ حلال‌ مي‌شود.

مسئله632: کسي که اعمال مکّه را قبل از رفتن به عرفات انجام داده است، اگر بعد از حلق يا تقصير در مني، عذر او برطرف شد و يا به آن چيزي که از آن ترسان بود مبتلا نشد، لازم نيست اعمال مکّه را اعاده نمايد.

مسئله633: انجام طواف‌ نساء بر همه‌، حتّي‌ بچّه‌ها واجب است‌.

مسئله634: اگر كسي‌ طواف‌ نساء را ترك‌ كند، اگر مرد باشد زن‌ بر او حلال‌ نمي‌شود و اگر زن‌ باشد مرد بر او حلال‌ نمي‌گردد و اگر بچّه‌ باشد نمي‌تواند ازدواج‌ كند.

مسئله635: طواف‌نساء و نماز آن‌، گرچه‌ واجب‌ است‌ و بدون‌ آن‌ همسر حلال‌ نمي‌شود، لكن‌ اگر کسي سهواً يا به‌ واسطۀ عذري‌ يا به‌ واسطۀ ندانستن‌ مسئله‌ بلکه عمداً آن را به جا نياورد، حج‌ّ او صحيح‌ است.

مسئله636: اگر حج‌گزار طواف‌ نساء را به جا نياورد تا از مكّۀ مكرّمه‌ برگردد، اگر مي‌تواند بايد خودش‌ برگردد و به جا آورد و اگر مشقّت دارد، بايد نايب‌ بگيرد و اگر از دنيا رفت، وليّ او بايد قضاي آن را به جا آورد يا براي انجام آن نايب بگيرد و لازم‌ نيست‌ انجام قضاي طواف نساء در ذي‌‌الحجّه‌ باشد.

مسئله637: اگر قبل‌ از به جا آوردن‌ طواف‌ نساء با كسي نزديكي‌ كند بايد كفّاره‌ بدهد و كفّارۀ آن‌ يك‌ گوسفند است‌، گرچه‌ شتر بهتر است‌.

مسئله638: اعمال پنج‌گانۀ مکّه بايد به ترتيب انجام شود. ولي در صورت ضرورت مثل وقتي که زن خوف حائض شدن بعد از سعي صفا و مروه را دارد، مي‌توان طواف حج و نماز آن را و طواف ‌نساء و نماز آن را قبل از سعي به جا آورد، گرچه بهتر است اعمال به ترتيب انجام شود و در صورت بروز عذري مثل حيض، براي طواف‌ نساء و نماز آن نايب گرفته شود.

مسئله639: هرگاه زني قبل از انجام اعمال مکّه حائض يا نفساء شود و نتواند طواف‌ها و نمازهاي دو طواف را به جا آورد و مهلت براي ماندن و پاک شدن هم ندارد، بايد براي طواف حج و نماز آن نايب بگيرد و سعي را خودش به‌ جا آورد و پس از آن براي طواف نساء و نماز آن مجدداً نايب بگيرد.

مسئله640: اگر عذري مانع به جا آوردن هر کدام از اعمال مکّه شود و مهلت حج‌گزار براي ماندن در مکّه تا برطرف شدن عذر کافي نباشد، بايد براي انجام همان عمل نايب بگيرد.

مسئله641: مستحبّات طواف و سعي‌حج نيز مانند مستحبّاتي است که براي طواف و سعي عمره بيان گرديد.

مسئله642: بعد از اتمام اعمال پنج‌گانۀ مکّه(در صورتي که اعمال سه‌گانۀ مني انجام شده باشد)، همۀ محرّماتي که به‌واسطۀ احرام بر محرم حرام شده بود حلال مي‌گردد.